Úplným základem domácí přípravy kávy je výběr dané suroviny. Pokud chcete mít z kávy požitek, není dobré na ní šetřit. Další krok je rozhodnout si, zda si pořídíte mlýnek a budete si kávu mlet sami nebo jestli budete kupovat kávu přímo namletou. Pokud je to jenom trochu možné, volte kávu zrnkovou a pomlít si ji vždy těsně před přípravou kávy. Co se týče samotné přípravy kávy, můžete si sami vybrat způsob, který vám bude nejvíce vyhovovat.
· French press – Jedna z nejjednodušších příprav kávy, která se hodí nejen domů ale třeba i do práce, do kanceláře a podobně. Pro tuto přípravu kávy potřebujete kávu namletou trochu na hrubo, french přes konvici a vodu o teplotě 92 – 96°C. Kávu jednoduše zalijete horkou vodou, po chvíli zamícháte a po třech minutách stlačíte píst french pressu dolů. Kávu hned servírujte.
· Moka express – jedna z nejoblíbenějších alternativních metod přípravy velice silné kávy. Výhodou moka presu je chuť kávy, která je velice blízko klasickému espressu i bez speciálního kávovaru. Moka konviček se navíc dá sehnat více velikostí. Nevýhoda je, že k přípravě potřebujete sporák.
· Dripper – Driper je velice oblíbená příprava kávy, jinak se nazývá překapávaná. Káva se filtruje přes kávový filtr. Tato metoda přípravy kávy je poměrně levná, filtry nejsou drahé a dripper se dá sehnat také poměrně levně. Výhodou dripperu je rychlá příprava kávy téměř bez práce.
· Džezva – jedna z nejstarších metod přípravy kávy ve které se připravuje pravá turecká káva. Džezva má specifický tvar a vyrábí se z různých materiálů. Výhodou je že se v džezvě dá uvařit káva s různým kořením, cukrem, kakaem a podobně. Prostě si uvaříte kávu dle vlastní chuti.
· Pákový stroj – Chcete li si doma připravit espresso, musíte si pořídit kvalitní kávovar, který bude mít dostatečný tlak. Pákový kávovar však není žádná levná položka a mnohdy vám ani nezaručí chutnou kávu.