Zdalipak víte, že tato potravina k nám přišla z Turecka, nebo co je to skyr? Nevíte. Tak čtěte dále.

Jogurt k nám ve skutečnosti nepřišel z Turecka, ale z Bulharska. Jenže to bylo v době kdy tam vládli Turci, a také původní výraz yogurt je turecký. Takže jim to prostě připsat musíme.
mléko s brčkem

Je to velmi zdravá potravina, protože obsahuje laktobacily a bifidobakterie. Dohromady se jim říká probiotika, a pomáhají udržovat naši střevní mikroflóru. I když jejich pravá latinská jména tomu moc nenasvědčují. Mikroorganismy se totiž jmenují Lactobacillus bulgaricus, asi jste pochopili proč, a ten druhý se jmenuje Streptococcus thermophilus, asi jste nepochopili proč. Thermophilus nesouvisí s bájným městem a ani slavnou bitvou, ale s teplotou.

Právě tito dva výtečníci mohou za výslednou chuť celého výrobku. Když je více laktobacilů, je jogurt kyselejší a samozřejmě to funguje i obráceně.

Výroba je všeobecně známá, ale pro jistotu si to zopakujme. Prostě se vyrábí kysáním (fermentací) mléka, většinou kravského. V mléce se po dobu čtyř až osmi hodin a zhruba při teplotě čtyřicet stupňů Celsia nechávají vyvíjet bakterie. Tito, zde užiteční pomocníci nám přemění cukr (laktózu) na kyselinu mléčnou a další vedlejší látky. Následkem tohoto procesu vznikne nám již známá potravina.
jogurt s jahodou

Jogurtů je opravdu mnoho druhů a není tolik místa na jejich popis. Tedy jen velmi stručně.


 

·         S nerozmíchanou jogurtovou hmotou

·         s rozmíchanou jogurtovou hmotou

·         řecký jogurt

·         jogurt řeckého typu

·         skyr


 

Toto je základní dělení a zařazení skyru může být, pravda, trochu problematické. Ale běžně se v literatuře užívá, takže sem prostě patří. Liší se nulovým obsahem tuku, nebo jeho velmi nízkým obsahem a o hodně vyšším obsahem bílkovin.

Na závěr ještě dlužno dodat, že jogurt mohou konzumovat i lidé, u kterých bylo konstatován problém se špatným trávením laktózy. Nechte si tedy chutnat.