Bez tuků se nedá žít. Tuky jsou totiž nezbytnou součástí každého jídelníčku, bez nich by váš organismus nemohl správně fungovat. Jejich nadměrný příjem však nikomu také nijak neprospívá, a nevhodné tuky jsou nositelem nejen vzniku nadváhy a obezity, ale také nemocí srdce a cév. Proto je dobré hlídat si nejen celkový příjem tuků, ale také jejich kvalitu.
Tuk nejenže je nositelem chuti, ale také důležitých esenciálních mastných kyselin, které nutně potřebujete pro správné fungování některých buněk ve vašem těle. Tuky také pomáhají vstřebávat některé vitamíny a další živiny, slouží také jako základ pro tvorbu některých hormonů, obalují a chrání orgány, a navíc jsou hlavním zdrojem energie pro tělo.
Abyste měli doporučenou denní dávku tuků, měli byste přijmout tak 30% tuků z denního energetického příjmu. Kde ovšem zdravé tuky brát? Ne každý olej je totiž zdravý.
Nejzdravější tuky jsou totiž ty, které nebyly tepelně upraveny. Nejlepší zdroje zdravých tuků jsou:
· ryby
· maso
· ořechy
· vejce
· máslo
· olivy
· avokádo
· semínka
Nejhorší tuky pro vaše tělo jsou ty, které byly vysoce průmyslově upravené, či různé předsmažené oleje. Pokud budete v obchodě vybírat olej, chtějte raději ty nerafinované. Jsou sice dražší, ale mnohem zdravější. Prodávají se ve skleněných tmavých lahvích, čímž jsou chráněné před světlem. Tyto oleje bývají lisované za studena ze semen a ořechů při teplotách 40-60°C, čímž si uchovávají své cenné živiny a přirozenou strukturu mastných kyselin. Mají výraznou barvu a specifickou chuť i vůni, proto jsou v kuchyni velmi oblíbené.
Rafinované oleje se naopak prodávají v plastových obalech. Při jejich výrobě byly vystaveny vysokým teplotám (230-270°C), takže z nich vymizely téměř všechny cenné živiny a vitamíny, a jejich výživová hodnota je tedy velmi malá. V malém množství nejsou tyto tuky pro váš organismus škodlivé, pokud je ale budete do svého jídelníčku zařazovat často, mohou vám způsobit řadu zdravotních problémů.